A projektnek jelenleg a következő alprogramjai futnak:

 

1) Szöcskeegér fajmegőrzési program: élőhelyek kezelés a Borsodi Mezőség TK-ban

    A S. trizona trizona alfaj egyetlen ismert élőhelyének kezelése nagy felelőséggel jár. A Bükki Nemzeti Parkkal közösen a szöcskeegerek szempontjából legelőnyösebb természetvédelmi kezelési módszer meghatározására, kivitelezésére és betartatásra törekszünk.

Elkészült és kihirdetés alatt van a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzet természetvédelmi kezelési terve, mely -  javaslatainkat beépítve - kiemelten foglalkozik a csíkos szöcskeegérnek legmegfelelőbb élőhely-kezelés kialakításával.

Már a 2009-es évben is, a természetvédelmi hatóság - a BMTK szakemberei szakvéleménye alapján - a kaszálási és legeltetési engedélyek kiadását is a faj igényeihez igazított előírásokkal adta ki, megtiltva a kaszálást és a gyomirtó szárzúzást a csíkos szöcskeegér ismert 400 ha kiterjedésű élőhelyén.

 

2) Szöcskeegér monitorozás

    A kutatás célja a szöcskeegér előfordulásának pontosítása a Borsodi Mezőség TK területén, valamint az állománynagyság változásának nyomon követése. E célok elérése végett rendszeres csapdázás folyik az állandó projektterületen, valamint alkalmi csapdázásokat végzünk potenciális, szöcskeegér számára alkalmasnak tartott helyeken.

Tovább>>>

 

 

3) Sicista molekuláris taxonómia és filogenetika

A kromoszómális sajátosságok és külső morfológiai jegyek alapján leírt szöcskeegér taxonok valós rendszertani helyzete sok esetben még tisztázatlan, DNS alapú filogenetikai vizsgálat korábban még nem készült a genus tagjaival. A szöcskeegerektől nagyobb genetikai távolságra lévő referenciaszekvenciák alapján sikerült a Sicista génuszban jól működő primert tervezni a CytB gén egy nagy részletének (1.6 kb) felszaporítására.  Emellett univerzális primerekkel sikerült részleges olvasásokat nyernünk a COI génből is, így reményünk van specifikus primerek tervezésére ebben a szakaszban is.

 

 

4) Morfometria és morfológiai bélyegek vizsgálata

    A genetikai kutatásokkal párhuzamosan, illetve azok kiegészítéseként végezünk csonttani és anatómiai vizsgálatokat, amelyek taxonómiai kérdések eldöntésében segítenek. Jelenleg klasszikus és geometrikus morfometriai módszereket használunk a koponya és a hím szaporodó szervrendszer vizsgálatához.

 

 

5) Szöcskeegér terráriumi tartása, életmódjának megfigyelése

    A sikeres élve fogások kezdete óta rendszeresen tartunk szöcskeegeret terráriumi körülmények között életmódjuk megismerése miatt.   

Tovább>>>

 

 

6) Rádiótelemetria

Az alprogram célja a szöcskeegér mozgáskörzetének, élőhely-használatának behatárolása, valamint fészkeinek, pihenőhelyeinek feltérképezése.

Tovább>>>

 

 

7) Szöcskeegérrel kapcsolatos környezeti nevelés

Hamarosan...

 


Nagyobb térképre váltás

English summary

 

 

 

 

 

Kezdőlap A szöcskeegér Publikációk Támogatók Fotók Videók

Copyright © 2010-2016  Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület. Kiemelten közhasznú társadalmi szervezet. Minden jog fenntartva.

 © Fotók: Cserkész Tamás; Kapcsolat: info 'at' sicista.hu           Módosítva: 2016. január 02., 10.23:27 +0100