English summary

 

 

 

 

 

Kezdőlap A szöcskeegér Publikációk Támogatók Fotók Videók

1) Szöcskeegér fajmegőrzési program

2) Alprogram: A szöcskeegér monitorozás a Borsodi-Mezőségen

A kutatás célja a szöcskeegér előfordulásának pontosítása a Borsodi-Mezőség TK területén, valamint az állománynagyság változásának nyomon követése. E célok elérése végett rendszeres csapdázás folyik az állandó projektterületen, valamint alkalmi csapdázásokat végzünk potenciális, szöcskeegér számára alkalmasnak tartott helyeken.

Részletek:

    A csapdázás két módszerre épül, élve fogó dobozcsapdázásra és élve fogó talajcsapdák használatára. A szöcskeegérnek eddig több mint 70 példányát fogtuk meg 5, egymástól elkülönülő élőhely-foltban. A kutatás során felmérésre került a szöcskeegér lelőhelyein élő teljes kisemlős- és kétéltűfauna is.

A szöcskeegér 2006 és 2009 közötti csökkenő denzitásának legvalószínűbb oka a 2006 nyara óta tartó gyakori száraz periódusok. Csapadék hiányában kiszárad az egereknek fedezéket és táplálékot biztosító vegetáció, amely 2007-ben már meg sem közelítette a 2006-ban tapasztalt sűrűséget, majd 2008-ban tovább ritkult. A csökkenéshez hozzájárul az is, hogy a szöcskeegér élőhelyét 2006 óta minden évben lekaszálják.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szöcskeegér éves átlagos gyakorisága. 2008 után a kedvezőbb időjárásnak és a helyes élőhely-kezelésnek köszönhetően újra emelkedik.

A csapdázások mellett rendszeres bagolyköpet gyűjtés és elemzés is folyik, amely segítségével szintén megbecsülhetők a borsodi szöcskeegér populáció denzitás ingadozásai. Eddig 14 lelőhelyről 368 példány maradványai kerültek elő. A koponyákkal morfometriai vizsgálatokat is végzünk.

3) Sicista molekuláris taxonómia

4) Morfometria

5) Szöcskeegér terráriumi tartása

6) Rádiótelemetria

Copyright © 2010-2016  Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület. Kiemelten közhasznú társadalmi szervezet.

 © Fotók: Cserkész Tamás; Kapcsolat: info 'at' sicista.hu Minden jog fenntartva. Módosítva: 2016. január 02., 10.23:24 +0100