English summary

 

 

 

 

 

Kezdőlap A szöcskeegér Publikációk Támogatók Fotók Videók

A szöcskeegér terráriumi tartása, életmódjának megfigyelése

Vásárhelyi szerint nyáron is raktároz élelmet, amit a hűvösebb napokon fogyaszt el. Fészkét csak élelemgyűjtéskor hagyja el, egyébként a fészek bejáratát is eltömi. E viselkedés magyarázat lehet arra, hogy miért kerül ennyire ritkán szem elé, illetve miért ennyire szakaszos és fluktuáló a csapdázásának sikeressége. Terráriumi tapasztalataink azonban nem támasztják alá Vásárhelyi megállapításait. Élelembőség esetén sem raktározott, az azonban előfordult, hogy akár egy hétre is elvonult fészkébe, miközben táplálékot és vizet nem fogyasztott. Ezen nyári pihenők során az állat valószínűleg lelassítja anyagcseréjét, ami segíti a táplálékszegény, száraz időszakok átvészelését és magyarázat lehet a fluktuáló és csoportos csapdás fogásokra.

Méhely (1913) részletesen leírja fészeképítését, miszerint a földalatti fészek fűfélékből készül és belsejét a bogáncs virágzatának szirmával („lágy bóbitájával”) béleli ki.  Petényi szerint azonban „fészket s hálószobát nem készítenek”. A BMTK-ból származó, terráriumban tartott egyedeknél fészeképítést nem figyeltünk meg. A borsodi egereknél két bogánccsal kapcsolatos megfigyelés történt. Az egyik során az egér összegyűjtötte a bogáncs szirmait, és bevitte rejtekhelyére (Mosonyi Szabolcs személyes közlése), alátámasztva ezzel Méhely (1913) leírását. Egy másik egér lerágta a bogáncs virágát a tövénél, majd megette a sziromleveleket, ezután a bogáncs szárának a szúrós külső rétegét rágta le. Utóbbi egér határozottan nem a fészkét bélelte ki a bogáncs szirmával, hanem inkább táplálkozott belőle.

 

Copyright © 2011-2016  Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület. Kiemelten közhasznú társadalmi szervezet.

 © Fotók: Cserkész Tamás; Kapcsolat: info 'at' sicista.hu Minden jog fenntartva. Módosítva: 2016. január 02., 10.23:20 +0100